Het is geen geheim dat we met zijn allen verplicht zijn om bij te dragen aan een beter klimaat. Bij Daywize streven we naar een groenere en duurzame wereld en zijn we bereid om hierin mee te denken. De Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) zou hier in 2024 ook aan bijdragen. Deze nieuwe wetgeving doelt op een reductie van 1,5 megaton CO2-uitstoot in 2030, door inzicht te creëren in het gebruik van jouw organisatie. Een nieuwe regeling die voor extra administratie gaat zorgen, Daywize Cloud vergemakkelijkt CO2 registratieplicht dankzij onze WPM-functionaliteit!

Daywize Cloud vergemakkelijkt CO2 registratieplicht

Wat is de CO2-registratieplicht?

In 2019 is tussen de Nederlandse overheid en veel verschillende Nederlandse organisaties en bedrijven, het Klimaatakkoord gesloten. Hiermee doelt de Nederlandse overheid op een verminderde uitstoot van broeikasgassen en voor een vertragende, beperkte opwarming van de aarde. In het kader van dit Klimaatakkoord is de CO2-registratieplicht voor werkgevers en werknemers in het leven geroepen, omdat is gebleken dat bijna de helft van de personenmobiliteit door woon-werkmobiliteit en zakelijke mobiliteit komt. 

We willen dus minder CO2 uitstoten, door simpelweg minder kilometers te rijden. Hiervoor stelt de overheid werkgevers verantwoordelijk. Zij zijn immers bepalend bij de keuze van het vervoermiddel van hun medewerkers en kunnen hier direct invloed op uitoefenen. Denk aan het aanbieden van openbaar vervoer of een leaseauto.

Vanaf juli 2024 zijn werkgevers verplicht om per KvK-nummer de gereden kilometers, het vervoermiddel en het bijbehorend type brandstof van hun medewerkers te rapporteren. Dit gaat uitsluitend over het woon-werkverkeer van medewerkers en zakelijke ritten die financieel door de werkgever worden vergoed. Daarnaast geldt de Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) enkel voor werkgevers met minimaal 100 medewerkers in dienst.

Daywize Cloud vergemakkelijkt CO2 registratieplicht

Wat betekent de Werkgebonden Personenmobiliteit voor jou?

Dit betekent dat er vastgelegd moet worden wie, wanneer en hoe medewerkers naar het kantoor komen. Het registreren en rapporteren van deze gegevens van alle medewerkers, is een herhaaldelijke klus die niet zomaar geklaard is. Het gaat hierbij om het registreren van het totaal aantal gereisde kilometers door de werknemers, waarbij de kilometers apart geregistreerd worden per vervoermiddel en per type brandstof. Hierin moet ook een onderscheid komen of het om zakelijke- of woon-werkverkeer gaat.

Innovatie staat hoog bij ons in het vaandel, dus bij de komst van de WPM-functionaliteit, hebben wij direct onze handen ineengeslagen om voor deze uitdaging een innovatieve oplossing te vinden. Die oplossing hebben wij gevonden, door middel van een nieuwe functionaliteit in Daywize Cloud. Hiermee kun je per werknemer gemakkelijk bijhouden hoeveel kilometers ze, op welke manier en over welke periode, afleggen. De functionaliteit is (deels) aan te passen door zowel werknemers als werkgevers, zodat er secuur verwerkt wordt op welke manier zij zich verplaatsen, of dit om woon-werkverkeer of zakelijk verkeer gaat, met welk vervoermiddel én welke brandstof daarbij verbruikt is.

Dankzij de vele mogelijkheden die we reeds aanbieden voor het registreren van woon-werkverkeer en dienstreizen, hebben we al veel brongegevens beschikbaar in Daywize Cloud. Deze functionaliteiten hebben we uitgebreid, zodat het óók mogelijk is om via een enquête de benodigde gegevens te verzamelen. Daywize Cloud vergemakkelijkt de CO2 registratieplicht op deze manier voor jouw organisatie. De enquête is conform de vereisten van de overheid en kan ervoor zorgen dat je samen met jouw personeel, met relatief weinig moeite, toch aan de norm weet te voldoen.

Heeft jouw organisatie rond de 100 werknemers? Dan kan Daywize met de nieuwe functionaliteit in één muisklik vaststellen of de rapportageverplichting voor jouw bedrijf geldt. Daarnaast voeren we de nodige checks uit om te controleren of er binnen het registratieproces gegevens ontbreken.

De wetgeving staat nog in de kinderschoenen. Vooralsnog zijn de rapportages en leveringen de enige verplichting die de overheid aan werkgevers oplegt. Daarbij ligt de nadruk enkel nog op de bewustwording van jaarlijkse CO2-uitstoot die een bedrijf veroorzaakt. We blijven de ontwikkelingen monitoren. Op deze manier kunnen we aanvullingen op de functionaliteit toevoegen als dit extra waarde toevoegt voor onze gebruikers.

Samen naar een duurzame toekomst

Naast de directe aanpak dat Daywize Cloud de CO2 registratieplicht en dus de ‘Werkgebonden Personenmobiliteit’ voor jou vergemakkelijkt met onze functionaliteit, zijn er meerdere manieren waarop wij bij Daywize al bijdragen aan het proactief verminderen van CO2-uitstoot, namelijk:

  1. Aansporen tot hybride/elektrisch rijden en/of met openbaar vervoer te reizen. Een gemakkelijke manier hoe wij als bedrijf minder CO2 uitstoten. We informeren en attenderen medewerkers op de mogelijkheid om hybride en/of elektrisch te rijden. Het bedrijventerrein waar Daywize is gevestigd, beschikt over meerdere laadpalen zodat elke medewerker zijn/haar auto tijdig kan laden. Op basis van de nieuwe wet bieden we ons personeel een business card aan. Hiermee mogen zij zowel zakelijk als privé reizen. Hiermee stimuleren we het gedrag om onze gezamenlijke voetafdruk te verminderen. 
  1. Stimuleren van thuiswerken. Niet elke medewerker woont even dicht bij ons kantoor. Wij kijken zorgvuldig naar de afstand in woon-werksituatie per medewerker. Hiermee stimuleren we thuiswerken om ervoor te zorgen dat er minder kilometers worden gereden. Deze flexibiliteit zorgt uit onze ervaring voor een productievere werkomgeving.
  1. Online afspreken. Misschien wel het enige voordeel dat we aan de pandemie hebben overgehouden: online meetings. Om niet onnodig naar andere uithoeken van Nederland te rijden, voor zowel de klant als medewerker, sporen wij bij Daywize onze medewerkers aan om de meetings die ze online kunnen houden, online te houden.

Kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben. Daarom nemen wij bij Daywize onze rol in de strijd tegen klimaatverandering serieus. Door middel van bewustzijn te creëren onder medewerkers en klanten, nieuwe technologie te omarmen, implementeren én het naleven van de nieuwe Werkgebonden Personenmobiliteit, streven wij ernaar een positieve impact te hebben op de wereld om ons heen.

Bij Daywize zijn we altijd op zoek naar manieren om duurzamer, innovatiever en productiever te werk te gaan. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen in HR-software, of wil je meer lezen? Bekijk dan onze andere blogs of bekijk de website.

Zoek je niet een HR-softwarepakket met alle modules, maar heb je wel interesse in alleen de WPM functionaliteit? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.