Vanaf 1 juli 2024 gaat de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) in. Heeft jouw organisatie 100 of meer werknemers? Let dan goed op, het kan namelijk zo zijn dat jouw organisatie aan deze verplichting moet voldoen. De verplichting houdt in dat al het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van je medewerkers gerapporteerd moeten worden. Dit kan behoorlijk wat werk met zich meebrengen, maar geen zorgen: met onze WPM CO₂ registratietool wordt dat karwei voor een groot deel van jou en je medewerkers overgenomen. Op die manier kun jij je focussen op andere dingen.
In deze blog lees je alles over onze WPM registratietool om tijd en moeite te besparen en vind je antwoorden op veelgestelde vragen omtrent de nieuwe wetgeving.
Bespaar kostbare tijd met onze WPM CO₂ registratietool
Hoe belangrijk het ook is dat we met z’n allen streven naar een duurzame wereld en CO2-uitstoot verminderen, kan de nieuwe regeling voor veel extra werk zorgen en kostbare tijd van jou of je werknemers innemen. Daywize heeft daar de oplossing voor! Direct nadat bekend werd dat de WPM-registratieplicht doorgevoerd zou worden, zijn wij aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een oplossing. En dat is ons gelukt!
Waarom de WPM CO₂ registratietool van Daywize?
Onze tool omvat het administreren van het zakelijk- en het woon-werkverkeer van medewerkers en het berekenen en tonen van gegevens ten behoeve van de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). De WPM CO₂ registratietool van Daywize zorgt ervoor dat je per werknemer makkelijk kunt bijhouden hoeveel kilometers ze afleggen, op welke manier deze worden afgelegd, over welke periode en het bijbehorende type brandstof. Zo registreer je alle verplichte informatie in een overzichtelijke tool. Daarnaast voeren we de nodige checks uit om te controleren of er binnen het registratieproces gegevens ontbreken.
Veelgestelde vragen over WPM registratie en wetgeving
Wat houdt de WPM wetgeving precies in?
De WPM-registratie vereist dat bedrijven per KvK-nummer voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten die door de werkgever worden vergoed, de volgende gegevens rapporteren: de gereden kilometers, het gebruikte vervoermiddel, het type brandstof.
Wat is de reden dat deze WPM wetgeving is aangenomen?
In het kader van duurzaamheid is de WPM wetgeving aangenomen, deze komt voort uit het Klimaatakkoord. Het doel hiervan is om de CO₂-uitstoot van het zakelijke verkeer te verminderen en de personenmobiliteit te verduurzamen. Om hier actie op te kunnen nemen, wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat inzicht in de hoeveelheid CO₂-uitstoot van zowel zakelijk verkeer als woon-werkverkeer. Op dit moment zijn deze twee soorten verkeer namelijk samen verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle gereden kilometers in Nederland.
Hoe weet ik of ik wel of niet aan deze nieuwe WPM registratie verplichting moet voldoen?
De verplichting geldt specifiek voor bedrijven met 100 of meer werknemers. Het is wel verstandig om bij groei alvast te anticiperen op deze registratieverplichting. Twijfel je of jij moet voldoen aan deze nieuwe wetgeving? Wij kunnen aan de hand van jouw gegevens via onze tool direct inzien of je wel of geen verplichting hebt. Neem gerust contact met ons op bij twijfel.
Vanaf wanneer moeten we gegevens verzamelen en deze rapporteren?
De eerste rapportage moet uiterlijk 30 juni 2025 worden ingediend, deze rapportage zal gaan over de periode van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2024. Dit betekent dat de gegevens vanaf juli 2024 verzameld moeten worden.
Zijn er gevolgen aan de gegevens die verzameld worden als blijkt dat deze te hoog zijn?
In 2026 vindt een evaluatie plaats over deze registratieverplichting en de verzamelde gegevens. Vooralsnog is de rapportage zonder gevolgen. Blijkt uit de evaluatie dat de CO2-uitstoot niet onder een bepaald plafond is gebleven, dan zal de regelgeving aangevuld worden met specifieke hoeveelheden CO2-uitstoot per gereisde kilometer.
Vallen vliegreizen of reizen per schip onder deze rapportageverplichting?
Nee, vliegreizen en reizen met een vaartuig (een veerpont bijvoorbeeld) vallen niet onder het besluit. Deze hoef je daarom niet te rapporteren.
De WPM registratietool voor iedereen
Daywize staat bekend om zijn algeheel HR software: Daywize Cloud. In deze software is de mogelijkheid om de module WPM CO₂ registratietool toe te voegen. Maakt jouw organisatie geen gebruik van Daywize Cloud? Ook als je geen gebruik maakt van het algehele Daywize Cloud systeem, is het mogelijk om gebruik te maken van de WPM CO₂ registratietool. De WPM-module staat op zichzelf en heeft voor iedere organisatie toegevoegde waarde.
Klaar om efficiënt aan de slag te gaan met de CO₂ rapportages van jouw organisatie? Neem contact met ons op voor verdere informatie of bekijk onze WPM CO₂ registratie pagina.